Přihlásit
logo_kadao logo_atom

Nováčci

Oddílové zvyklosti

Bobříci

 

ZÁCHRANY
Bobříka obdrží každý, kdo zná telefony nemocnice, hasičů a policie a ví jak pomoci při nevolnosti, bolestech, krvácení z nosu, úžehu, úpalu. Umí obvázat rány, říznutí a odřeniny. Zná léky a ví, k čemu se používají. Umí provést umělé dýchání a poskytnout první pomoc.

 

 

ODDÍLU
Tohoto bobříka získá každý, kdo se zúčastní 5 táborů oddílu KADAO a na košili má přišité 1 véčko a alespoň polovinu bobříků. Kromě toho musí schválit vedoucí, že si bobříka oddílu skutečně zaslouží.

 

 

DOBRÝCH ČINŮ
Žádá se od tebe vykonání sta dobrých činů (zpravidla každý den 1) Např. někomu pomůžeš s taškou, převedeš slepce, cizímu člověku ukážeš cestu (ne – doma umyješ nádobí). Pokud uděláš něco špatného vše se ruší.

 

 

MLČENÍ
Bobřík mlčení je lehký pro málomluvné lidi a těžký pro ukecané. Ten, kdo ho chce splnit, nesmí 24 hodin promluvit jediné slovo, ani ze sebe vydat jakýkoliv zvuk. Jednoduše celý den mlčet.

 

 

ODVAHY
Bobřík není pro žádné bázlivce ale pro ty, kteří dokážou přečkat (přespat) noc sami alespoň 500 m od tábora, zůstanou celou noc na stejném místě a potřebné věci si vezmou sami
 

 

 

KVĚTIN
Bobřík květin znát rodovým a druhovým jménem alespoň 50 různých rostlin, stromů a keřů. A to nejen poznat v atlase, ale hlavně rovnou v přírodě? třeba na louce, v lese nebo u řeky.

 

 

MÍŘENÍ
K tomuto bobříku je potřeba hlavně pevná jistá ruka a odhad. Kdo alespoň 80 míčků (kamenů, šišek) ze 100 vhodí do čtverečného metru vzdáleného 10 metrů od místa hodu má vyhráno.

 

 

HLADU
Bobříka hladu splní každý, kdo vydrží 24 hodin nejíst a nemít v puse nic jiného než vodu nebo hořký čaj. Bobřík je snadnější pro starší, protože mladší to obvykle nevydrží a může jim být špatně.

 

 

ZRUČNOSTI
Bobřík od tebe chce, aby jsi byl šikovný a zručný, tím pádem i užitečný třeba oddílu. Můžeš třeba vyrobit bedničku na nářadí nebo stolek do klubovny, zkrátka něco, co dokáže tvoji zručnost.
 

 

 

PLAVCE
Bobřík plavce je jenom pro ty, co umí dobře plavat a není pro ně tudíž problém uplavat kdekoli 100 m bez přestávky a pomoci. (jakýmkoli způsobem)
 

 

 

SÍLY
Podmínka lovu: vytáhni se na vodorovnou větev stromu rukama tak, aby byla hlava nad větví. A tak se vytáhni 5x za sebou bez přestávky, ale ne výskokem nebo vymrštěním, pouze silou paží.
 

 

 

MRŠTNOSTI
Pokud jste rychlí, vytrvalci, mrštní a dobře šplháte, bude pro vás tento bobřík hračka. Se zvyšujícím věkem se požadavky na získání bobříka zvyšují. Na děvčata a chlapce jsou kladena jiná kritéria.
 

 

 

SAMOTY
Bobříka se plní na táboře a účelem je zůstat 12 hodin (přes den) samoten v lese. Nikdo tě nesmí vidět, s nikým nesmíš mluvit a také ty, by jsi neměl nikoho vidět. Celou dobu musíš být vzhůru.

 

Oddílová desítka

"Desítka" je oddílová výzva, při které zápolíš s ostatními i sám se sebou. Obsahuje celkem 100 úkolů, které jsou rozděleny do deseti tématických celků. Pokud splníš libovolných 5 úkolů z jednoho tématického celku, získáš "Malou desítku", pokud splníš všech 10 úkolů z jednoho tématického celku, získáš "Velkou desítku". Celkem usiluješ o to, mít splněných všech 10 "Velkých desítek". Za každou vybojovanou "Malou desítku" a poté i "Velkou desítku" dostaneš nášivku, kterou si budeš moci hrdě našít na oddílovou košili. Jak si v této výzvě vedeš ty a také ostatní kamarádi se dozvíš na oddílových webových stránkách. Znění jednotlivých úkolů najdeš na oddílových webových stránkách nebo v klubovně.

Celky desítky se nazývaji: Všeuměl, Sportovec, Orienťák, Výletník, Ajťák, Ekolog, Táborník, Přírodovědec, Trosečník, Srdcař