Přihlásit
logo_kadao logo_atom

Archiv výprav

Tajuplná Asie aneb Putování Zikmunda a Hanzelky - LETNÍ STANOVÝ TÁBOR 2019 - ZBYSLAVICE

Datum:30.06 - 13.07.2019

_________________________________________________________________________

"Tento příběh začíná jako spousta legend nebo pohádek. Když jsem byl malý kluk, našel jsem někde doma v knihovně tři knížky. Dva chlapi tam na obrázcích jezdili s podivným autem po světě. A díky těm knížkám jsem si představoval spousty tehdy nevídaných věcí. Všechno to bylo tak neuvěřitelné, že jsem cestopisy zařadil někam mezi Verneovky. Ani jsem nevěděl, jestli to auto někdy existovalo, nebo je to fantazie spisovatelů, ani jestli ti pánové vůbec někdy žili. Každopádně to muselo být tak dávno, že jsem si jako prcek byl jistý, že už nežijí."

Na první cestu 22. dubna 1947 odjeli dva neznámí kluci, mladí inženýři, obchodní zástupci Tatry Kopřivnice. Domů se vrátili za tři a půl roku do nového zřízení, lidé prý dokonce uzavírali sázky, zda zůstanou v zahraničí. Oba návrat vnímali stejně, chtěli zpátky k rodinám a především se připravovat na druhou etapu svého životního snu, dokončení cesty kolem světa. O dvanáct let později vyrazili do světa znovu jako zkušení, obdivovaní a slavní cestovatelé, mající na kontě sedm objemných cestopisů, tři celovečerní filmy, desítky krátkometrážních dokumentů, stovky besed.

Řeč je o dvou kamarádech a cestovatelích Miroslavu Zikmundovi a Jiřím Hanzelkovi.

Tito dva muži vstoupili do srdcí a povědomí tisíců lidí svou první cestou po Africe a Latinské Americe. Měla to být cesta kolem světa, ale kvůli politické situaci v Československu byly plány zkaženy. Na druhou výpravu se vydali přesně před 60 lety, 22. dubna 1959, když se dvěma vozy Tatra 805 odstartovali od Autoklubu z pražské Opletalovy ulice na cestu po Blízkém východě, monzunové Asii, Indonésii, Japonsku a asijské části bývalého Sovětského svazu.

Miroslav Zikmund nedávno oslavil 100. narozeniny. Narodil se 14. února roku 1919 v Plzni. S Jiřím Hanzelkou vytvořili legendární cestovatelskou dvojici, která projela téměř celý svět. Zažili toho více, než si dnes mnozí dokáží jen představit. Své zážitky poutavě zpracovali v mnoha knihách, filmových dokumentech a rozhlasových reportážích. 111 000 km po vlastní ose, 9 let na cestách, 6 500 000 prodaných knih, 4 celovečerní filmy, 147 reportáží, …

 

Milá tábornice, milý táborníku!

Jistě se už těšíš na tábor, a proto nechceš otálet ani s výběrem toho správného kostýmu pro naši cestu po Asii! To ti tedy umožníme. Na letošní tábor budeš potřebovat velice pohodlné oblečení na cestování, které také zapadne do doby, ve které se bude celý tábor odehrávat. Ideální jsou bežové, hnědé či bílé barvy, vše bez potisku. Kluci i holky mohou mít košile, polokošile, trička či tílka na vrchní část těla. Na spodní jsou pak ideální pro kluky kraťasy (bermudy) a pro holky buď sukně či taktéž kraťasy. Ideální bude, když si s sebou na tábor vezmeš více variant, jak na teplé, tak na chladné počasí a můžes v tomto oblečení chodit celý tábor. Pokud seženeš i další doplňky, které zapadnou do doby, bude to jenom dobře. Může jít například o dobový klobouk či čepici, o hodinky či kompas a podobně. Pro tvou představu přikládáme fotografie právě z cesty slavné dvojice Z+H, aby ses měl čím inspirovat a mohl jít s maminkou či tatínkem šmejdit po second-handech či skříních doma.


_________________________________________________________________________ 

Přihláška

Posudek od lékaře

Bezinfekčnost

Zdravotní karta a bezinfekčnost

POKYNY K TÁBORU ZBYSLAVICE 2019

        AHOJ  TÁBORNÍKU! Ahoj mamko a taťko,  dobře si přečtěte všechno důležité k největší a nejdůležitější oddílové akci roku. 

                   34. oddílový LETNÍ STANOVÝ TÁBOR turistického oddílu mládeže KADAO 

                   Sraz a cesta na tábor:  V neděli 30. 6. v 9:00 hod u klubovny na Gudrichově ulici. Nakládání zavazadel u obchodu, za křižovatkou u ZŠ B. Němcové. Prosím rodiče, aby             parkovali svá auta v ulicích Rooseweltova a B. Němcové, ne v místě nakládání!

                   Doprava: Pojedeme na kolech po skupinách. Trasa dlouhá cca 28 km, máme na ni celý den. (V případě deště bude odjezd přizpůsoben počasí, kola budou uschována                           v klubovně a poté později odvezena na tábor. Kluci a holky pojedou na tábor vlakem či busem.)

                  S sebou na cestu na 1. den:  Malý batůžek na záda nebo cyklobrašny.  Do batůžku (cyklobrašen): svačinu na celý den, nápoj, peníze pro vlastní potřebu, pláštěnku. Na                          sobě sportovní oblečení, sluneční brýle, PŘILBU!!

                   CykloINFO:  Pořádně připravené kolo, přilba povinná!, náhradní duše na vlastní kolo, zámek na kolo, klíč k zámku uschovat tak, aby nebyl ztracen. Vítáno lepení a malé                         nářadí. Kola budou zaplachtována nebo ve velkém stanu. Mimo dvě cesty na tábor a zpět, budeme využívat k výletům, dopravě na koupaliště apod.

                   Návrat:    V sobotu 13.7. asi do 15,00 hod opět ke klubovně na kolech (sledujte web, upřesníme časy)

                    Místo tábora:   Katastr obce Zbyslavice, v údolí říčky Seziny (49.7918347N, 18.0725722E)

                    Návštěvní den pro rodiče:  Vítejte 6. 7. od 14.00. Čtěte další INFO v letáku, který brzy vyjde! Je možno přespat v určeném místě na táboře (vlastní spacák, stan). Při vaší                          případné návštěvě auto ROZHODNĚ nechejte v obcích Zbyslavice či Olbramice. Ideálně však nechat auto za obcí Olbramice a sejít do údolí pěšky. K tábořišti nevjíždějte                          autem. Staňte se součástí našeho programu (ne jen pozorovatelem).

                    Strava:   začíná v neděli studenou večeří (včetně pití), pak již 5x denně, vždy 1 teplé jídlo denně. Poslední den a při výpravách do okolí balíček se svačinou s sebou. Pitný                        režim zajišťujeme neustále čajem, minerálkami a šťávou s vodou.

Adresa tábora:        Letní tábor TOM 4207 KADAO, Jméno táborníka, Hlavní vedoucí: Tomáš Weicht, 742 83 Zbyslavice

Zprávy z tábora: Opět budeme na www.kadao.cz podávat informace o průběhu tábora, proto čtěte pravidelně náš web.

                 KONTAKTNÍ TELEFONY v době tábora:    +420 603 37 37 28 Tom Weicht     +420 602 590 702 Marcel Bernard

                 Zdravotní záležitosti: 

                 U odjezdu nezapomeňte odevzdat:      Potvrzení  o bezinfekčnosti  potvrzené rodiči těsně před odjezdem na tábor  //  Potvrzení o zdravotní způsobilosti = posudek od lékaře                    // Kopii karty zdravotní pojišťovny

                 Na potvrzení vypište veškeré obtíže (zezadu), pravidelné podávání léků, na co máme hledět apod. Je-li potřeba něco o zdraví dětí sdělit, učiňte tak při odjezdu. Pokud je něco         potřeba sdělit, pak táborové zdravotnici nebo Tomovi Weichtovi při odjezdu.  Vedoucí nezapomenou potvrzení o schopnosti práce s dětmi.  Kuchař/ky musí mít zdravotní                           průkaz.  

                 ÚHRADY:      Cena tábora 4 200,- Kč. Úhradu proveďte, prosím, nejpozději do 20. 6. a to celou částkou. Nezapomeňte do poznámky pro příjemce uvést jméno svého dítěte.                    Na www.kadao.cz najdete transparentní účet, kde si můžete svou platbu zkontrolovat. Platbu proveďte nejlépe vaším internetbankingem nebo osobně u Fio Opava,                                   Ostrožná ul. nejlépe pod svým jménem na účet oddílu č.ú: 2500812207/2010. Případné finanční zůstatky z tábora budou využity pro nákup turistického materiálu pro                                 celoroční činnost KADAO.

                   Pro táborovou hru TAJUPLNÁ ASIE aneb PUTOVÁNÍ ZIKMUNDA A HANZELKY bude každý účastník tábora potřebovat:

                  VEZMI SI S SEBOU TAKÉ DOPIS, KTERÝ TI PŘIŠEL DOMŮ DO TVÉ SCHRÁNKY O TOM, ŽE JSI BYL VYBRÁN NA EXPEDICI! POKUD DOMA MÁŠ A RODIČE TI TO                        DOVOLÍ, VEZMI NA TÁBOR S SEBOU MALÉ PŘENOSNÉ FM RÁDIO NA BATERKY, MŮŽE SE TI HODIT.

  INFO:   Pro další informace pište na tom.weicht@seznam.cz – prosím pouze důležité věci!Tel: 603 37 37 28, Tom Weicht

__________________________________________________________________________________________________________________________________________

VEZMI S SEBOU NA TÁBOR

          Věci nesmí být v kufru ani tašce přes rameno, určitě v batohu na zádech! – můžeme vyrazit někam mimo tábor!

Spacák a karimatka mohou být zvlášť, jinak vše zabalit do batohu, ne připnout na batoh.S sebou je nutné mít oddílovou polokošili (nástupy) a tričko. Obojí čisté. Nečlenové oddílu košile a trička samozřejmě mít nemusí, ale vezměte si na sebe alespoň tmavě zelené tričko nebo košili. JE DOBRÉ NA VĚCI VYŠÍT ZNAČKY nebo podepsat fixem na textil

  • Doporučujeme pečlivě dodržet seznam, nebalit zbytečné věci, uvažovat nad skladností věcí apod. POZOR NA TURISTICKOU VÝBAVU.
  • RODIČOVÉ DRAZÍ, když se bude u Vás doma balit na tábor, buďte u toho Vy i váš táborník, ať víte vy i on, co se na tábor veze. NEBALTE HROMADY VĚCÍ, JE TO ZBYTEČNÉ.

                 Na spaní a nocleh:  Karimatku, igelit velikosti vlastní postavy (pod věci do stanu na zem), TEPLÝ spací pytel, oblečení na spaní (ne pyžamo - volné tričko, tepláky, čepice,                   mikina, ponožky – jen na spaní.

                  Oblečení a obuv na tábor:   3 trička, 2 mikiny, spodní prádlo dle uvážení (alespoň 7 ks), ponožky, plavky, dlouhé i krátké kalhoty, bunda (šusťákovka), pokrývka hlavy                       (kšiltovka, klobouk), šátek na krk, pláštěnka, boty do vody s pevnou patou (např. sandále, plátěné tenisky atd.), botasky (tenisky na sport), turistické boty  

                  Hygienické a osobní potřeby:    Ručník, mýdlo (lépe menší tekuté), kartáček a zubní pasta, hřeben, krém proti slunci i jiný (např. nivea), 2 starší utěrky na nádobí                             (jednu již nedovezeš), papírové kapesníčky, sluneční brýle, osobní léky (pokud užíváte)

                   Turistické a  jiné potřeby:   trojdílný ešus v obalu, celý příbor, malé šitíčko (i zavírací špendlíky), baterka (nejlépe čelovka + náhradní baterie), deník a psací potřeby,                         pastelky, pevný provázek asi 10 m, 2 prázdné igelitové tašky, 10 kolíčků na prádlo, plechový nebo umělohmotný hrnek, knihu, drobné hry (kostky, karty, cestovní                                  balení), 1 malý příruční batůžek, hudební nástroj, kapesní nůž, KPZ, lehký kapsář do stanu

                   NA VLASTNÍ ZODPOVĚDNOST:   Za poškození a ztrátu cenností (mobil, foťák, mp3, …) neneseme zodpovědnost. Může se ztratit, zničit, namočit – vše na vlastní                                   zodpovědnost, peníze pro vlastní potřebu (je možno uschovat u vedoucích), kartu zdravotní pojišťovny

                   

___________________________________________________________________________________________________________________________________________________

                    MOBILY A S NIMI NAŠE VELKÁ PROSBA:     Dnešní téma jsou mobily a internet, sociální sítě, hry a další technika. Jedni zakazují, jiní povolují.

                    My to budeme mít takto:   Mobil nezakazujeme, ale nedovolíme ti nabíjet ani mobil ani různé powerbanky a nabíječky apod., neboť v táboře není elektřina a na                         elektrocentrále (či soláru) budeme nabíjet pouze mobily vedoucích, notebooky, foťáky a vše pro zajištění chodu tábora a programu.

                    Chceme se také vyvarovat a vyhnout neustálému nabádání typu „vypni!, nech už toho! apod.“ a také nočním  kontrolám, kdy každý druhý ve spacáku smaží, pak               nespí a ráno zívá. Je to těžké pro vedoucí, když v domácnostech jsou návyky různé!!

                     NAŠE VELKÁ PROSBA JE: věnuj se programu tábora, aktivně se zapojuj do soutěží a workshopů, sportuj, čti si knihy a komiksy, hrej deskovky ve svém volnu, napiš domů                        a ZKUS SE NA CHVÍLI ODTRHNOUT OD VIRTUÁLNÍHO SVĚTA, pokud se ovšem nejedná o naši táborovou hru!

Díky za pochopení! Lépe mobil NEBRAT!

 

 

 

 

Přihlásit se na výpravu:

Přihlášení:

1. Matěj
2. Amálka
3. Lucie Habrlantová
4. Kočka
5. Radim
6. Anička K.
7. Evička K.
8. Marťa H.
9. Vladan Prokeš
10. Tadeáš Koráb
11. Ebi
12. Lily
13. Eliška Jűstelová
14. Zuzka Tamfalová
15. Miška Klapetková
16. Ema
17. veverka
18. Špion
19. Vlk
20. Tadeáš Vítek
21. Kačka
22. Marek Mlčoch
23. Eliška Mlčochová - Nováček
24. Štěpík - nováček
25. Marťa
26. Maty
27. Máša Rychlá
28. Jája
29. Kůň
30. Pepina
31. Diviš
32. Kryštof B.
33. Štěpán Žilka
34. Kolo
35. OPICE
36. Julča Vlčková
37. Matěj Dubinský
38. Terisek
39. Jirka Z.
40. Robin Rod - nováček
41. Daniel Rod - nováček
42. UFO
43. Vojta Tesař
44. Leňa
45. Kryštof Kunz
46. Vojta Kološ - nováček
47. Štěpán Bublík
48. Robert
49. Vojta Čermín
50. Julie Budinská
51. Sam
52. Noemi
53. ricrd
54. Jakub R
55. klacek









Neregistrováni:
56. Štěpán Koráb
57. Jana Grygerová