Přihlásit
logo_kadao logo_atom

Archiv výprav

PŘÍPAD DETEKTIVA OSTROZRAKA

Datum:20.11 - 29.11.2020

Pravidla hry: PŘÍPAD DETEKTIVA OSTROZRAKA

Aktuální informace z terénu:

Vánoční strom na fotografii D není hledanou změnou. Strom tam zřejmě nechal postavit hledaný špión ve snaze vám zkomplikovat pátrání. Během soboty byl špión šestkrát úspěšně odhalen. 

ON-LINE: za sobotní den přibylo dalších sedm odhalení.

  1. Úkolem hráče-detektiva je odhalit tajemného špióna, se kterým se měl sejít agent Bureš.
  2. Nezapomeň na výbavu pro správného soukromé očko: psací potřeby, mobilní telefon a lupu. Lupa je ovšem nepovinná, pouze vám může trochu ulehčit práci.
  3. Hra bude probíhat v centru města. Doprovod rodičů je doporučen u mladších členů oddílu. Dávejte pozor na dopravní provoz.
  4. V klubovně jsou pro detektivy na okně ze dvora připraveny obálky se zajištěnými důkazy z hotelového pokoje. Každý hráč (člen oddílu) si může vzít pouze jednu obálku. V obálce jsou vždy dvě hrací karty formátu A3 s fotografiemi, dvě malé kartičky se znakem hry a jedna zalepená obálka s nápisem „ NÁPOVĚDA – OTEVŘÍT JEN VE STAVU NEJVYŠŠÍ NOUZE!“.  Obálku a všechny vložené přílohy si ponechejte.
  5. Vašim úkolem je navštívit místa zobrazené na jednotlivých fotografiích. Důležité je najít vždy co nejpřesněji bod, ze kterého byla fotografie pořízena. Následně je potřeba porovnat skutečnost a konkrétní fotografii. Každá fotografie se totiž vždy v něčem liší od skutečnosti. Změny mohou být malé i velké, nápadné i nenápadné. Důležité je vědět, že změna na fotografii je vždy pouze jedna a týká se pouze objektů, se kterými nejde běžně pohnout!  Z tohoto důvodu nepátrejte po změnách typu: pohybujících se osob, zvířat, vozidel, jiných plakátů, válejících se odpadků, spadaného listí, špinavého okna apod. V jednom případě se změna týká barvy objektu. Na toto vás upozorňujeme předem, protože z vytištěné fotografie nemusí být změna barvy na první pohled patrná.

Příklad: Na fotografii je zachycen dům. Ve skutečnosti je z místa pořízení fotografie vidět dům se šesti okny. Na fotografii ovšem bude oken pouze pět. A právě chybějící okno vás přivede k vyluštění části případu.

A teď vám vysvětlíme princip luštění zajištěných důkazů.

K dispozici máte dvě hrací karty formátu A3. Na jedné je dvanáct fotografií označených písmeny A-L, na druhé jsou totožné fotografie a číselné mřížky. Nejdříve musíte z fotografie bez mřížky zjistit konkrétní změnu na fotografii (např. již zmiňované chybějící okno). Následně se podíváte na stejnou fotografii s mřížkou a zjistíte, které číselné pole obsahuje změněný objekt. Toto pole si označíte. Zajímat vás bude pouze jedno pole nejvíce zasažené změnou.

Takto vyřešte všech dvanáct rébusů a získáte dvanáct čísel. Součet těchto čísel musíte dosadit do početního příkladu, který měl zavražděný poznamenaný u sebe na papírku. Znění matematického rébusu je uvedeno na hrací kartě s mřížkou. Pokud se vám podaří udělat vše správně, odhalíte tajemného špióna.

  1. Na pomoc si můžete vzít také techniku, ale není to nezbytně nutné.  Hrací karty si z oddílového webu můžete předem stáhnout do tabletů a mobilních telefonů. Některé detaily možná půjde lépe odhalovat.
  2. Obálku s textem „NÁPOVĚDA – OTEVŘÍT JEN VE STAVU NEJVYŠŠÍ NOUZE!“ můžete použít až ve chvíli, kdy navštívíte všechna místa na fotografiích!  Pokud se vám u některých navštívených míst a pořízených fotografií nepodaří odhalit změnu, je v obálce připravena drobná nápověda. Nezapomeňte, že správný detektiv se ovšem obejde bez nápovědy. Otevřete-li obálku dříve, zkazíte si zábavu ze hry.
  3. Hru doporučujeme absolvovat za denního světla. Nepoužívejte mapové prohlížeče s funkcí PANORAMA, pouze vás přivedou na špatnou stopu.
  4. Hrajte fér, dodržujte všechny aktuální nařízení. Hodně štěstí při hře!

hrací karty ke stažení zde:

/hrací karta - pouze fotografie

/hrací karta - fotografie s mřížkou

 

pravidla hry ke stažení zde:

/pravidla hry

 

fotografie do mobilu ke stažení zde (stažení není nezbytně nutné, fotografie jsou totožné s hrací kartou, některé detaily ovšem mohou na tabletu či mobilu lépe vyniknout):

/foto do mobilu A

/foto do mobilu B

/foto do mobilu C

/foto do mobilu D

/foto do mobilu E

/foto do mobilu F

/foto do mobilu G

/foto do mobilu H

/foto do mobilu I

/foto do mobilu J

/foto do mobilu K 

/foto do mobilu L

 

Přihlásit se na výpravu:

Přihlášení:

1. Adam Urbánek
2. Tomáš Chytrý
3. Štěpík
4. Daniel Rod
5. Terisek
6. Kuba V.
7. Kryštof B.
8. Kačka
9. Jáchym
10. Tadeáš J.
11. Miška Klapetková
12. Veronika Domesová
Neregistrováni:
13. Daniel P.
14. Vojtěch P.